Petrol Price Increase! Harga Minyak Naik! Lagi?!!!

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Yes, it has already been confirmed!!! The rumors that has been playing around earlier today has been finally confirmed by the news – Bulletin Utama – TV3. What concerns me is the petrol price and not really the diesel price. The petrol price used to be RM1.92 per liter is going to increase up to RM2.70 per liter. That’s a a RM0.78 increase! No wonder on my home just now, cars are queuing on each and every petrol station I saw. Then I checked my petrol level…. Oh… there are still 3/4 fuel stored in the tank. I think that’s fine. No need to take all the hassle to que to fill up just 5 liters of petrol.

Why the petrol and diesel has increase? Simple… The crude oil (petroleum price) has increase up to $130++ per barrel. There are a lot more reasons behind this that I may want to discuss in a separate post. This is just the beginning… What’s going to be the price of other daily goods consumed by us? Is the sugar, cooking oil, flour, gas, electric, water going to be increased?

Lucky me… I’m quitting my engineering job at Pasir Gudang – that means I’m going to cut short the distance traveled. The daily distance covered to come and return is 100 km (my house is near Kangkar Pulai). My new job will be just nearby my house, just 10 minutes traveling time. At least, I’m not going to be directly burdened or affected by the petrol price increase…

What about those who earn less…? I pity them… I hope there’s a way to help them. I hope the government will think and do something to ease their burden. In Indonesia, the government gave cash incentive for those who earn less….

Please continue reading the next discussion: Effect of petrol increase/Kesan kenaikan harga minyak

Share and Enjoy

You may also like...

105 Responses

  1. Rolan says:

    Alop,
    Saya anak peneroka felda.Tak perlu anda hina peneroka. Cuba beritau apa insentif yang kerajaan bagi? Semua tu kena bayar balik, HUTANG…. you tau ke tak? Duit sara hidup diberi setiap bulan tapi itu kira hutang! Duit hasil kelapa sawit tak tau mana pegi. Sampai dah mati pun hutang lagi dengan felda. Felda pun dolak dalik bila peneroka mintak penyata hutang.Kalau you bukan anak peneroka, you jangan cakap banyak!

  2. apie says:

    Oiiii……cik rosmah……Pk la dulu sblum ckp……hg tu dok kat malaysia……… Jgn sebab mulut badan binase…….jage2 ckit biler cakap…….Marah2 gak…… Tapi hormat ckit institusi raje kiter…..PAHAM!!!!!!!!!!!!Xda akai ka……………

  3. Rolan says:

    Akai ada tu tp saje x guna. Apasal le agong pulak yang die nak marahkan. Yg org dok bengang skrg ni kat pak lah, dia yang tak dak akai sampai naikkan myk 78 sen! Aku pulak pakai kete lebih 2000 cc, merana beb!

  4. grazzhood says:

    Kita patut berhenti berurusniaga ngan US dollar. start pakai euro untuk crude oil transaction or consider the posibility of Gold dinar. macam bretoon woods nyer konsep. Iran would welcome it.
    mungkin sekarang kita dah kena consider gak pakai nuclear energy. Thats the step foward, wonder pak lah pikir tak?
    satu lagi, Potong gaji dan elaun menter2 dan raja2 😉

    Pak Lah should get public opinion through debate, forum ker kalau dia punye cabinet dan advisors tak leh solve. Naik kan harga bukan solutuion. I bet ramai expert and acedemicians yang willing to contribute. Dengar DSAI boleh settle . 😉

  5. azman says:

    mmm….. Minyak dh naik harga pun…. dh tk bole buat aper… kita bising2 kat sini pun… bkn nya menteri2 kita nk ambik tau.. nk tak nk… terima jer la…
    Kena pakai NGV la lepas ni….

  6. Puan Siti says:

    NGV pun separuh nyawa nak mengisinya….beratur macam semalam punya kes…berlingkau lingkau barisan….

    mana boleh tahan dik oii….

  7. kundang says:

    susah-susah sangat kita pakat ramai-ramai tebuk lantai kereta masing2 pastu kira lari-lari anak ke tempat keja, pasor, soping komplek dan yang nek moto buat cam nak nek kuda tapi guna kaki sendri…kalo nak lebih seronok, kita jerit ramei-ramei “yabedabeduuuu”….amacam kelas tak ana punyer brain?!!..hihihihihi

  8. alop says:

    siapa yang hina peneroka?

  9. fikri says:

    oh i know, i got an idea. how about if everyone starts moving their ass and work hard in life.
    by using this ‘method’, you will not be really hmm… troubled by the global oil price increment problem.
    good idea isn’t it?

  10. rakyat biasa says:

    kerajaan sepatutnya memberi hak istimewa kepada kaum melayu or kaum yg pendapatannya rendah..

    ini tidak.. seleweng xtentu hala..

    pikir2 kan lah..

  11. Bapak Rosmah says:

    Sapala si rosmah ni. Bodoh sesangat. Ko undi Karpal Singh jadi PM pun dia bole buat apa?

  12. Cikgu Wani says:

    Alahai….
    Dear friends… Do u think we have a choice???? We are nobody compared to the ‘jerung-jerung’ koridor utara, koridor iskandar, koridor sabah, koridor sarawak, ntah… Tak kan korang tak tahu!!! Atau buat-buat tak tahu….

    kita ni ‘bilis-bilis’ cekeding jer!!

  13. Cikgu Wani says:

    Cuma kita kurang bernasib baik sbb dapat PM yg ‘gamble’ menggunakan duit rakyat. Tun Dr M dulu, ‘gamble’ guna wang pelabur luar…

  14. Cikgu Wani says:

    Pak lah tak kisah rakyat susah… Yang penting org2 kaya tetap hidup senang lenang.
    korang sabor je lah

  15. Cikgu Wani says:

    Wbp, cikgu setuju sangat kalau ada orang kata yang Pak Lah ni ….. , tapi rasanya anak murid cikgu yang form 5 tu lagi bijak kot….
    .. cikgu rasa geli hati la pulak

  16. Cikgu Wani says:

    korang jangan lupa kat Shahrir samad. Dia pun hero jugak tu!!! Dah lama dia hint nak naik harga minyak. Tengok tak astro awani sebelum PRU?? tup tup dia jadi menteri kdnhep

  17. zaki says:

    i agree with the comments made by:

    – catzer
    – grazzhood
    – insan sabar

    yang lain2, please think before you comment. i won’t hesitate to delete any comments which has gone overboard!

  18. azizi says:

    aku pun pening jugak pasal harga minyak naik ni. nak balik kg perlukan modal besar.dulu belanja 100 ringgit untuk balik kg serkarang kene tambah 40%. alamtnya setahun sekali laa balik kg

  19. Aiyaa wa munya bisnis manyak susah wooo itu minyak suma naik,anak2 wa gimana mau makan..mato looo,, manyak susah sekalang ..kalo ini macam makan loti hali-hali lo

  20. omaq says:

    Yang tak boleh tahan…
    kenapa selalu nak compare dengan negara kat sebelah tu, depa takdak minyak, kena beli mahal la sikit, kita ada minyak sendiri, kalau compare dengan negara yang ada minyak, kita la yang paling mahal. Gaji diorang pulak macammana, tinggi, gaji kita kat sini cukup makan saja.

    Yang tengak takut ni…
    Kes jenayah pasti meningkat, bila keadaan terdesak, kita lupa apa yang betul dan apa yang salah, hidup mesti diteruskan, tapi macammana? jenayah adalah jalan yang paling cepat bila terpaksa.

    Yang jadi mangsa… sayala, anda jugak dan keluarga kita.

  21. Hartini says:

    Catzer,
    Ini bukan setakat globalisasi…jika nkau bercakap ttg the whole world. Kite pengeksport minyak bukannye beli minyak dari luar. Satu lagi… perbandingan dgn negara lain…adakah semua negara yg dibandingkan dgn harga minyak negara kita tu pengeksport minyak? So…mana pergi keuntungan petronas selama ni….?

    Kalau tpt kerja dan kedai dekat dgn rumah, aku pun tak heran kalau nkau pegi jln kaki je, (mcm mane agaknye kalau hujan…nkau redahje kot!) Tp mcm org lain, yg nak ke tpt kerje…mcm aku ni…anak 3 org dah sekolah, hari-hari hantar/ambik, tak mampu nak suruh anak naik bas sekolah. Inikan pulak disuruh car pool.Kite disuruh berjimat cermat tp mcm mane org lain yg kais pagi mkn pagi kais ptg makan ptg nak berjimat sebab itu adalah hidupnye hari-hari – to survive. Jgn ingat peneroka atau pekerja swasta saje yg kesempitan hidup tp kakitangan awam walaupun naik gaji thn lepas pun tak banyak mana sebab harga barang makin naik melambung melebihi sepatutnye. Apa gunanye gaji naik sikit tp harga barang naik, naik, naik dan terus naik…..

    Aku tak rasa yg bagi komen ni ‘pandai-pandai’ belaka dan aku pun tak rasa nkau ni ‘bodoh’ sebab masing-masing ada pendapat mrk sendiri. Yg nkau rase ‘pandai-pandai’ tu marah bersebab krn pemimpin diharap tu sebenarnya tak boleh diharap. Mana nkau tahu semua pemimpin sama jika tak diberi peluang memerintah? Cuba dulu baru tahu….Nkau yg anggap diri sendiri bodoh mungkin berserah saja tp tak pernah mencuba nak menongkah arus. Aku rase nkau bg idea tak praktikal……
    p/s :Bukan semue org pandai dan ada mase nak buat part time. Mcm aku ni, dlm cuti pun kene panggil bertugas.

  22. omaq says:

    Ini semua terjadi sebab Saddam Hussein dah tak ada kat dunia ni, kenapa?

    Saddam Hussein orang yang paling kuat berusaha supaya minyak dunia didagangkan menggunakan Euro. Dia melobi di negara-negara arab (tapi orang arab ni susah sikit, tau tau la). Amerika jadi takut sebab dollar tidak disandarkan kepada reserve di bank pusat seperti kebanyakan negara-negara di dunia. Dollar bersandarkan kepada harga komoditi iaitu minyak, harga minyak naik dollar akan lebih kukuh. Kalau guna Euro yang lebih stabil, apa akan jadi pada dollar amerika, mesti kacau, ekonomi mereka mesti merudum. Sebab tu la amerika tak takut keluarkan belanja banyak pergi bunuh Saddam. Dapat kontrol Iraq dan Kuwait dah dapat 2/3 minyak dunia.

    Yang jadi mangsa.. sayala, anda jugak dan keluarga kita.

  23. olie says:

    salam malaysia

    tahniah atas kenaikan harga minyak.
    jangan susah. yang susah akan terus susah

  24. omaq says:

    Harga minyak naik, harga beras naik, gaji tak naik-baik, secara tak langsung, kita jadi semakin miskin.
    Oleh itu, saya nak berpesan ikhlas dari hati BERHATI-HATI DAN BERWASPADA, KERANA KITA TAHU KEMISKINAN MENDEKATKAN KITA KEPADA KEKUFURAN. Berdoalah supaya kita semua tidak jatuh ke kawasan itu.

  25. omaq says:

    Jalan terbaik sekarang minyak yang kepunyaan Malaysia tu tak yah la dijual keluar, kita guna sendiri macam pertanian saradiri. Macam haritu ada negara lain tak nak jual beras kat kita, kita yang melopong.

  26. BroVSS says:

    Harga minyak akan terus naik lagi percayalah… mungkin lebih lagi sebab kita sekarang tengah dok benchmark Singapura dan Thailand yang takda minyak.Takut rakyat diaorang datang isi minyak penuh jadi kena selaraskan harga mengikut harga pasaran diaorang.

    Kalau setakat minyak saja pun dah sakit jiwa raga macam mana dengan barang lain lagi. Nak minta peniaga jangan naik harga barang dan pertahan harga supaya kekal macam mana kalau semua kos naik tak kan nak suruh peniaga beri subsidi pulak.Kita sendiri boleh fikir.

    Beras tetap naik sebab kos menuai , mengilang semua nya guna minyak.Kalau kat US harga minyak naik gandum tetap naik harga jadi tepung pun sama naik harga.Jadi roti pun akan naik jugak dulu kalau minyak naik 20 sen roti gardinia dah naik 80 sen sebab tepung naik tak tahulah berapa pulak harga roti gardinia mungkin RM 5 kut.Kalau dulu orang cakap takda duit makan roti sekarang dah mungkin kena puasa agaknya. Mungkin nanti akan keluar kenyataan minta rakyat malaysia banyaklah berpuasa sunat supaya bahan makanan dapat dijimatkan.

    Ini kita orang Melayu orang Malaysia datuk nenek kita dah karang cerita Bangau Oh Bangau bagi teladan tapi masih kurang sedar.

  27. Puan Siti says:

    Akak kecik hati dek non…sesangatnya bila nengok kat surat khabar ari ni…ko tengoklah wajah mereka2 tu…CERIA!!! suka macam tak ada apa-apa…..

    Sekurang-kurangnya, kalau dah tak boleh buat apa dengan kenaikan harga minyak dunia, tolonglah jangan senyum sampai telinga….
    Tolonglah EMPATI sikit…kalau tak pandai empati…pura-pura lah…tak lah sakit sangat hati rakyat Malaysia ni oi…

  28. bantingboy says:

    waa..ribut juga di sini ya..

    Apapun, setakat cakap je tak guna maa..tindakan takde watpe. Baik cari duit untuk cover apa yang kurang sekarang.

  29. iejey says:

    nak wat camner ? tu je jalan yang diorang nampak…..naikkan rega minyak.

  30. azman says:

    mmm…. kita bising2 kat sini pun bkn nya harga minyak bole turun…
    kita tunggu jer la harga barang2 lain naik pulak yer…
    hhuuuuuuwaaaaaaaaa!!!!!!!!

  31. kree says:

    Saya hairan mengapa kerajaan terlepas pandang perbandingan purata pendapatan seorang rakyat Singapura dengan purata pendapatan seorang rakyat Malaysia semasa membandingkan harga minyak di Singapura dan harga minyak di Malaysia.

    Lagi satu, kenapa nak membandingkan harga minyak di negara nett importer minyak dengan harga minyak di Malaysia, iaitu negara nett exporter minyak. Tak perlu tengok jauh sampai di Dubai dan sebagainya, tengok je kat negara jiran di Asean iaitu Brunei. Berduyun-duyun kereta Malaysia dari Miri, Limbang & Lawas datang ke Brunei hari-hari membeli minyak di sana.

    Harga minyak sekarang ni cuma 30 sen lebih rendah berbanding harga minyak dunia. Pada masa yang sama, gaji/pendapatan seorang rakyat Malaysia jauh lebih rendah dari gaji standard dunia. Bayangkan fresh engineer di Malaysia makan gaji yang sama “lumayannya” dengan gaji tukang cuci tandas di US. Bayangkan lagi tukang cuci itu menggunakan kemudahan pengangkutan awam yang sangat selesa dan tak perlu tunggu lama. Bayangkan lagi bila dia dah “retire” nanti, kerajaan US akan menanggung sara hidupnya.

    Bagi saya, ubah gaya hidup bermaksud berpindah kerja ke negara lain. Saya lebih sanggup membayar harga minyak dunia di US sedangkan gaji berlipat-lipat tinggi berbanding gaji di sini, pedulilah apa pekerjaan – ingat bahawa gaji tukang cuci tandas di sana sama hebatnya dengan gaji seorang fresh engineer di sini.

    Sekian, terima kasih.

    Yang malang,
    Engineer Malaysia

  32. Rosmah says:

    Hello Kree, saya setuju dengan pendapat Kree. Semasa saya student dulu kerja saya cuci rumah. Satu hari boleh dapat US200 dollar bersamaan RM700 sehari. Hari-hari boleh pergi shopping! Itu pun bersih rumah orang 2 jam saja sehari. Saya balik jadi professor kat University tempatan gaji tak sampai 3 ribu. Apa masalah negara ni? Saya dapat tawaran kerja di Russia, gaji USD 6000 sebulan dan dapat tawaran kerja di Hong Kong USD 4500 sebulan. Tapi saya duduk juga kat Malaysia sebab ibu bapa ada sini. Kalau macam ni I pindah ke negara lain leh…
    Ini seorang yang gaji professional, kalau gaji 1000 ringgit sebulan, aku tak boleh bayangkan macam mana dia orang hidup.
    Harga keju dah naik 10 ringgit se pak. Jadi kalau gaji seorang rakyat Malaysia hanya 1000 ringgit, hmmm..dia hanya dapat beli 100 keping keju, dan habislah duitnya. 100 keping keju tak banyak oiiiii….
    So in realiti, pikirlah kat rakyat Malaysia..
    Harga minyak aik 70 puluh sen, harga beras Wangi turun 40 sen,

  33. umie says:

    PETIKAN DARI BLOG TUN DR MAHATHIR

    “Jika kenaikan berperingkat, rakyat tidak akan terlalu terasa. Tetapi ini bermakna Kerajaan perlu terus beri subsidi walaupun tahapnya akan menurun.

    Mampukah Kerajaan terus beri subsidi? Saya “penasihat” Petronas tetapi saya tahu sedikit sahaja berkenaannya dan tidak lebih daripada apa yang dilaporkan dalam akaunnya yang diumumkan. Apa yang saya tahu mungkin tidak begitu tepat tetapi cukup untuk saya membuat beberapa penilaian.

    Malaysia mengeluar lebih kurang 650,000 tong minyak sehari. Kita guna 400,000 tong dan selebihnya 250,000 tong di export.

    Tiga tahun lalu minyak mentah dijual pada kadar USD30 satu tong. Hari ini ianya USD130 – kenaikan sebanyak USD100. Hampir tiada peningkatan di dalam kos pengeluaran oleh itu lebihan USD100 boleh dianggap untung bersih.

    250,000 tong yang dieksport sepatutnya memberi kita pulangan 250,000 x 100 x 365 x 3 = RM27,375,000,000 (Dua puluh tujuh bilion Ringgit).

    Tetapi Petronas untung lebih RM70 billion, yang kesemuanya milik Kerajaan.

    Kerajaan ini melimpah dengan wang”.

  34. opposition party says:

    Kome semua le bangang.dah tau dia makan duit pergi pilh lagi.Tengin!!!

  35. Rosmah says:

    aku susah tak ada org tolong…nak buat projek bukan payah lagi, banyak sangat alasannya!

  36. silentleo says:

    its really tough to discuss about this oil price issue.

    looks like pak lah always kene maki dan cemuh dari rakyatnya. harap ada sesuatu yang boleh pak lah ubah sebelum dia tinggalkan takhtanya..

  37. aku tak tahu la yg mana satu betul… sbb aku takde kenal ngan menteri.. aku takde kenal ngan org yg keje petronas…. betul ker minyak naik harga sbb petronas tanggung kerugian… atau betul ker minyak naik harga sbb menteri nk makan duit… mmm…. tak tau la…
    andaikata memang betul petronas byk tanggung rugi dan menteri bertungkus lumus untuk menolong rakyat… aku doa kan kesejahteraan mereka2 ini…
    tp… andaikata menteri yg nk makan duit…. dan ader terselit duit hasil titik peluh aku (walaupun keje aku tak berpeluh pun) moga Allah sahaja yg membalas perbuatan mereka2 itu….
    (moga kena panah petir la hendaknya)…..

  38. Budak Baik says:

    Dear all,

    On my opinion, I think that government need to revise back oil price accordingly. Government always compares our oil prices with non-oil producing countries such as:

    Singapore: RM 5.00
    Thailand: RM 4.00

    How about compare Malaysia with the other oil producing countries just as we are:

    UAE: RM1.19/litre
    Egypt: RM1.03/litre
    Bahrain: RM0.87/litre
    Qatar: RM0.68/litre
    Kuwait: RM0.67/litre
    Saudi Arabia: RM0.38/litre
    Iran: RM0.35/litre
    Nigeria: RM0.32/litre
    Turkmenistan: RM0.25/litre
    Venezuela: RM0.16/litre
    MALAYSIA: RM2.70/litre

    Perhaps there will be better option for Pak Lah to improve Malaysian standard of living (by giving incentive) instead of creating this chaos. Fikir-fikirkan dan selamat beramal..

    ~ salam ~

  39. atoi aziz says:

    salam n plis b upon to of ya hre..

    yeah, dat ol’s true.
    but, we ol as malaysians truly need compare the prices not with the least under us, but the higher.
    kita sume kena igt dat our coutry wre under constrction of bein “development country”.
    so, incresin prices n other subject related,we to face it.
    we dun wanta?
    myb should foreign to other counry la..
    dats my opinion.
    yeah, im not a worker as u ol..
    but reality.. my gen is facing da future..
    if we dun support them,,who’ll?

    last words..malaysia TRULY in a way to develop his own ability to b on par with other modern country..

    MALAYSIA BOLEH!!

  40. am says:

    Thanks to Budak Baik..
    UAE: RM1.19/litre
    Egypt: RM1.03/litre
    Bahrain: RM0.87/litre
    Qatar: RM0.68/litre
    Kuwait: RM0.67/litre
    Saudi Arabia: RM0.38/litre
    Iran: RM0.35/litre
    Nigeria: RM0.32/litre
    Turkmenistan: RM0.25/litre
    Venezuela: RM0.16/litre
    MALAYSIA: RM2.70/litre

    Tengoklah harga pengeluar minyak punya punyalah murah… tapi kita keluar minyak.. terus jual keluar.. nape tak disimpan untuk bekalan sendiri.. sebab apa nak untung lebeyy la… pastu bagi statement yang diorang bagi harga subsidi… tak masuk akal langsung… padahal diorang untung berbilion2.. rakyat disusahkan… for sure minyak naik semua barang naik… cuba kos subsidi tu di tukar ke pada simpanan minyak sendiri… takde jadik camni nyer..

    gov takde inisiatif nak naikkan taraf hidup rakyat.. diorang just nak suit untuk pungkok sendiri jer… takde otak… masuk party sebab nak cari kekayaan jer… dengan syarat ampu dan sokong apa bos dia cakap… dan sampaikan pada rakyat… media kena paksa main peranan, plkn jadi tempat tanam semagat cintakan negara (or cintakan Barang Naik & U Make Noise Only) konon sesangat…

    So kitalah yang kena ikut jer… cam yang dia nak.. ingat kita ni apa… kerja 20 jam sehari… tapi dia sedap2 pungut HASil, dah tu siap rokok di HASil kan dulu.. dan bermacam lagi service caj yang nak kena HASil..

    Hasilnya taraf hidup rakyat kat takuk yang sama jer… makin miskin… bukan kaya…

  41. hell says:

    pembangkang pun satu anak haram jugak. nak jadi hero. tapi dulu janji nak buat macam macam tapi bila menang kata nak tunggu ambil alih kerajaan dulu. nampak sangat jenis main belakang.
    aku rasa baruah ini semua cuma buta buat gaduh depan kita, tapi belakanng rakyat diorang isap menghisap. anwar suka main belakang dan a.a.badawi gatal nak berbini.
    ini semua kerana kesemua kuli kerajaan sekarang ni cuma pandai kipas bontot a.a.badawi je.
    otak sendiri takde dan pandai bagi makan anak bini dengan duit haram hasil pendapatan dari rasuah. aku rasa, kalau betul a.a.badawi perangi rasuah, diorang ni mesti terpaksa jual bini diorang dekat jalan wong ah fook, jb.
    yang aku paling anti ialah, kuli kastam johor. kat kaunter je diorang makan, minum, isap rokok, baca paper, main game,dating, ngorat, makan rasuah dan yang akan datang sex beramai ramai. condom a.a.badawi sponsor.
    lepas ini makin buncit le perut kuli kerajaan termasuk yang pangkat menteri.
    aku cadangkan moto baru kerajaan malaysia ialah 7b.(bodoh,bangang,bahalol,bangsat,baruah,badigol,bengong)

  42. nopeace says:

    aku rasa daripada kita buat demo. lepas tu tukang kipas jubo a.a.badawi pancut kita dengan air.
    apa kata kita ramai ramai berkumpul buat solat hajat minta a.a.badawi dan angkatan anak anak luar nikahnye dapat balasan yang setimpal di dunia dulu.
    aku kalau boleh nak anak haram tu semua mati kena langgar dengan teksi yang tak pakai meter, bas express yang cas tambang lebih, bas henti henti yang keluar asap hitam macam bulu kemaluan bini a.a.badawi (kalau dah operate tak kira le),lori yang bawak laju dan takde brek ataupun sekurang kurang nye lori sampah yang jarang sekali datang kutip sampah.

  43. zaki says:

    Guys,

    I’ve made a follow up post to this one regarding the recent oil price increase. Check out http://zakiyamani.com/2008/06/07/effect-of-petrol-increase-kesan-kenaikan-harga-minyak/

  44. fedup says:

    sekarang ni semua penjahat dan penyamun hidup senang. contoh nye ahli politik, kuli kerajaan, tauke perjudian, tauke pelacuran dan sebagainye.
    hanya orang yang baik sahaja dilanda pelbagai dugaan.
    aku tak pernah tinggal sembahyang sejak kecil, tapi sekarang aku dah mula tak yakin.
    1) tok imam pun kalau tak bagi elaun tak nak jadi imam.
    2) duit di tabung haji disalahguna.
    3)kuli jabatan agama mintak blowjob dekat orang yang ditahan.
    4)segala amal ibadah yang kita buat, cuma untungkan setengah pihak sahaja.
    a) agen haji dan umrah
    b)tauke lembu dan kambing masa raya haji.
    c) tukang jaga parking masa sembahyang jumaat
    d) tukang jahit pakaian untuk kegunaan sembahyang.
    e) agen mandikan jenazah

    kenapa perlu aku menunaikan tanggung jawab aku kalau ianya hanya untuk menjadikan yang kaya terus kaya.

  45. opposition party says:

    politicians semua penipu…umno ke pas ke pkr ke semua bohong. POLITICIANS – K*LL EM ALL as i quote the singer of the bollocks

  46. abdfatah says:

    hehehhe… isu minyak nih memang sentiasa panas… lagi tahun ke hadapan banyak mana lagi akan naik? apohalpun kena cari aaaa alternative for the oil limited to get some extra income…

  47. omaq says:

    Buat KAK ROSMAH tersayang, banyak makan keju nampak..

  48. Rosmah says:

    Omaq sayang oii..100 keping keju makan sebulan tak banyak be!. Aku nak lihat berapa kerat yang mampu makan Mc Donald.
    Kalau harga satu meal set 10 RM…hmm 100 kali makan habislah gaji. 100 kali makan sebulan…So makan Mc D jelah.

    Apa yang aku nak perlihatkan di sini, nyata nyata pendapatan dan matawang kita shit—-> rendah sangat

  49. omaq says:

    Batui tu Kak Rosmah. Tapi saya dah stop makan McD dah lama dah sebab badan cepat naik. Tapi la ni.. makan nasi kat kedai pun dah mahai. Dulu boleh tukaq makan roti tapi roti pun naik harga. Sakit kepala dok pikiaq.. makan panadol sajala.

    Dua hari lepas baru pertama kali saya isi minyak kereta dgn harga baru, isi 50 tapi bila tengok meter… Alaaahai, macam nak kena kasi kereta tu mimum tongkat ali la. Sekarang nak ketempat jauh sikit pun kena guna motosikal jugak. Tahun depan kalau naik lagi kena beli basikal la..

  1. June 6, 2008

    […] Lah bodoh ,Lembab [xcitedhyree] Petrol Price Increase! Harga Minyak Naik! Lagi?!!! [zakiyamani] Sumpah Orang Minyak [darihulu] Minyak Naik… Api Naik [fi-sha] We Have A Petrol God […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.