Magic Telephone!!!

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

This is a very funny story (in Malaysian language) that a friend had forwarded to me. Probably some of you had read or heard about the story. Check it out and think of the morale of the story…

Ada sorang lelaki bernama Ali, baru buka perniagaan khidmat nasihat. Officenya amat canggih, sederet dengan beberapa ofis yang lain. Ali seorang pakar perunding perniagaan, baru tamat belajar diluar negara, jadi nak mencuba nasib dalam bidang pernigaan, tekad tak mahu kerja ngan orang lain. Ofis dia masih baru, baru renovate la katakan.

Selepas sebulan ofis dibuka, perniagaan Ali masih belum bergerak, sampai sekarang satu bisnes pun tak dapat lagi. Sampai sekarang sorang pun belum pernah singgah kat ofis/kedai dia tu. Ali pening, signboard kat luar ofis dia tu mahal tuuuuu, beribu ringgit. Lobi sambut tetamu canggih tu, cuma belum ada pekerja lagi, Ali sorang2 je handle.

Pada satu hari, ada lelaki masuk kedai dia, apa lagi Ali pun berasa bangga giler, 1st customer la katakan, Ali cepat2 duduk kat meja dia, ambil phone telekom atas meja dia tu, berlakon olok olok bercakap dengan seseorang, saje je nak tunjuk perniagaan dia memang bagus giler, perniagaan ribu2 ringgit. Sambil menyuruh lelaki tu duduk depan dia, dan suruh tunggu kejap kerana dia masih cakap kat phone tu (padahal belakon aje), ini perbualan Ali ditalipon.

“Ye Dato’, ooo pasal project tu dato’, saya akan uruskan dato’, ala dato’ bayar kat saya beratus ribu, takkan saya main2 buat kerja ni dato’, lagi pun sudah terlalu banyak perniagaan yang menjadi bukti kejayaan kami, itu dah cukup mengambarkan keberkesanan perkhidmatan kami……ok dato’…baik dato’… Oklah dato’…nanti kita jumpa kat hotel hilton malam ni….ok dato’….bye”

Ali pun meletakkan talipon. Dan mula bersembang dengan lelaki yang duduk terkebil-kebil di depannya tadi, menunggu Ali.

“Ya encik, terima kasih kerana memerlukan khidmat nasihat perniagaan kami, maaf kerana menunggu tadi, maklumlah perniagaan kami terlalu pesat berkembang, tak menang tangan, banyak sangat permintaan. Ya, ada apa yang kami boleh bantu dalam perniagaan encik” tanya Ali..

Lelaki tu menjawab ” Saya technician telekom, nak sambungkan line telepon tu, magic gak encik ni, macamana boleh guna phone kalau tak de line…

Morale of the story:

No matter in what position you are, be a down to earth type of person. Never attempt to be an arrogant or “bodoh sombong” guy!!!

Share and Enjoy

You may also like...

8 Responses

  1. KNizam says:

    hahahahah terhibur aku ngan posting ko kali neh. memang lawak la. hehe 🙂

  2. cyza says:

    Hehe… ok kan… tapi memang bongok betul si bedul tu…

  3. azwanhadzree says:

    ha.ha.. pakai le handphone lain kali 🙂

  4. cyza says:

    Betul tu…pakailah Nokia N95 ke, Sony Erickson K850 ke, Motorola ke, Samsung U700 ke, Nokia Comunicator ke, Apple IPhone ke, Dan macam-macam jenis handphone atau palm yang ada….ini pakai telephone takde line?!?!!

  5. en_me says:

    waduh, sungguh sopan santun pekerja telekom ittewww..

    tp me musykil juger, mamat teww kan baru abis belajar, hutang ptptn pun tak abis bayar lagik.. camaner leh buat opis hibu-hibu hinggit canggih manggih camtewww..

  6. cyza says:

    Hmm itu kawan pun tak pasti…maklumlah kisah orang yang di petik dan dimasukkan ke dalam blog ini…tu je..

  7. titan says:

    Tengah aku down ni. ko bagi aku satu ubat yang best malam nih. Thanks zaki. Hoho 😀

  8. cyza says:

    No problemo… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.