Story of A Loyal Husband

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

This is an interesting story of a husband who have lost his beloved wife… Check it out… Ops, the story is in Malaysian Language.

Seorang suami baru kematian isteri yang amat dikasihinya. Ketika suasana kesedihan di tanah perkuburan, sesudah imam membaca taklin, si suami terus menyiram air mawar, bukan satu cerek atau satu jar seperti kebiasaan orang, malah terus satu baldi.

Hadirin merasakan tindak tanduk itu membayangkan betapa kasihnya suami ini kepada isterinya. Ramai yang bercucuran airmata melihat senario ini romantik ini. Tak kurang juga ramai daripada kalangan para hadirin yang berbisik di hati masing-masing betapa bernasib baik arwah mendapat suami yang bergitu setia dengan kasih sayang yang sedemikian solid.

Namum bagi kenalan rapat, tindak tanduk si suami ini mula minimbulkan tanda tanya apabila setiap pagi, tengahari dan malam si suami itu masih menyiram air di pusara arwah isterinya, bukannya secerek malah masih sebaldi serta ditaburkan baja. Kadang-kadang mereka mendapati beliau membawa kanta sambil meninjau dengan penuh teliti seolah-olah membuat kajian di atas tanah tersebut. Malah beberapa hari kemudian mereka telah melihat beliau memasang sprinkler di atas tanah perkuburan tersebut.

Apabila sudah masuk dua minggu amalan aneh ini berterusan, maka ada yang membuka mulut bertanya dan sekali gus ingin menasihati kerana bimbang takut-takut si suami ini semakin hilang akal lantaran kerinduan yang teramat sangat.

Apabila ditanya, si suami menjawab :

jeng-jeng-jeng…

“Arwah isteri ku telah berpesan, jika beliau meninggal, janganlah kahwin lain sehingga rumput atas kuburnya tumbuh. Itulah sebabnya aku terpaksa siram sedemikian rupa untuk memastikan rumput agar cepat tumbuh!”

Share and Enjoy

You may also like...

16 Responses

  1. Abu71 says:

    peliklah……….dah setup ke.

  2. cyza says:

    blog nyer dah ada, cuma aku belum tukar theme dan optimize the other thing…

    tgk lah dlm 2-3 hari ni…aku try…

  3. itisrajah says:

    hoho.
    tak bulih nak jadikan pengajaran neh cite neh.
    adeh!
    =(

  4. wanwma says:

    hahahha..dulu pernah dengar cite ni tapi dah lupa..nasib baik ada tulis balik dalam blog ni..hahaha..kelakar

  5. fathuri says:

    hehe…ceria yang mengena dan terkena…menarik!

  6. cyza says:

    Dah berdamai dah?!!! ­čÖé

  7. cyza says:

    Hehe…kenangan silam punya cerita…sekali sekala baca balik pun tangkap leleh…

  8. cyza says:

    Betui2 betui tu

  9. itisrajah says:

    haha.
    damai ape ye?
    =)

  10. abrablog says:

    ler..suh dia pakai baja kimia la. cepat sikit tumbuh rumputnya..

  11. cyza says:

    Haha…betui gak tu…buat sistem fertigasi ke…hehe

  12. This happens to almost everybody. It depends a lot what level of understanding your husband has but even the most sensitive husband has his limit. So the best thing is to remind yourself every once in a while that the husband exists, and devote some time to him.

  13. While you are physically unable to have sex, there are other things you can do to please him. After that period, you might be able but not have the sex drive that you had before. I think then it is the best to make a deal: your husband helps you with household chores and you make some time for him, or better, for you as a couple.

  14. Many women change from wife to mother after giving birth and forget that they still have a partner, a lover, and not just a father and provider.

  15. You shouldn’t have to “keep” him loyal. You just had his child, you are in pain, dealing with what your new body looks like and trying to take care of a newborn child.

  16. farahaznil says:

    ceh..hampeh…siap siram baja..huhuhuh…syng gila laki dia kat arwah bini dia..hohohoh

Leave a Reply

Your email address will not be published.