My 9+ Year Old Son Wants a Handphone

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Ikhwan, my son, wants a handphone. As parents we don’t like the idea of him having a handphone yet. However, most of his peers already used and own handphone. Not just that, their handphones are those with camera and blue tooth. We are going to the camera shop for a while and after that I’ll update the status here.

New Update!!! (After purchasing the new handphone)

This is the new Samsung Champ GT-C3303i. Looks nice.

blacksamsungchamp

The Samsung Champ GT-C3303i next to its cool box.

newblacksamsungchamp

At the shop, my son browse through the cheap handphone. However, after a brief scan, he decided that he wanted the Samsung Champ GT-C3303i. Honestly I never heard about this handphone. This small Samsung touch screen handphone has a 1.3MP camera, bluetooth, 2.4″ QVGA Full-touch LCD, FM intenna radio, MicroSD support (up to 8GB), stereo Dual Speaker, 3.5mm ear-jack support. It is quite good as is EDGE/GPRS quad band featured. I know my son don’t know anything about that.

samsungchampsamsunggalaxyacei

Size comparison between my Samsung Galaxy Ace and my son’s Samsung Champ.

What is the cost?

The price of this new cute Samsung Champ GT-C3303i is RM199. My son has RM150 to spend. However, my other half wanted to support half of the cost. So, at the end my son forked out RM100 and later RM5 for the prepaid.

ikhwanhandphone

Ikhwan, eating an apple while exploring his Samsung Champ.

Share and Enjoy

You may also like...

29 Responses

  1. farahaznil says:

    hahaha…budak2..tpi jgn bagi yg memahal sangat..suh upsr power2 dulu..pastu bru leh bgi yg power “sikit” aje..bdk2 ni dapat hp…lain jd perangainya..heheh..kang gf keliling pinggang..hahahahaha

  2. cyza says:

    Dah beli dah pun. He bought Samsung Champ GT-C3303i. It turns out to be that a lot of primary school students owned this type of handphone.

  3. adamfaiz says:

    Anak aku yang sekolah rendah memang aku belikan HP tapi yang murah je… itupun sebab takut derang tertinggal bas dan untuk kegunaan masa kecemasan je… time lain, kena pantau la… kalau tak leka ber sms plak… jenuh nak top up

  4. cyza says:

    Wah…jenis hand phone apa ko belikan bro? berapa harga?

  5. Azwan says:

    I got the Nokia C3 for my eldest a few months back. Tu pun sebab dia dah masuk secondary school. Yg 10 tahun tu dah mintak. Tapi, dia kena tunggu jugak sehingga dia masuk ke secondary school before I decide to get her or not.

  6. cyza says:

    Yep… that’s what I was thinking. To let him enter the secondary school and then give them the privilege of owning his own handphone. Unfortunately, my other half think that it is ok for him to have a set since many of his peers already owns one. Nevertheless he has to top up on his own for calls and sms.

  7. noriz says:

    amboi!

    kecik-kecik dah ada hp!
    touchsreen plak tu…

    untung betul ikhwan… jeles akak ok…huhu (eh, akak ke?) haha

  8. titan says:

    aku ada handpon pun..abah aku bagi. sebab abah aku beli yang baru. jadi..aku dapat 2nd hand aje..tapi first time aku beli handset sendiri..masa tahun 2007. hoho..dan aku guna sampai hari ini..

  9. cyza says:

    Well…what to do…Ikhwan is very persistent and the mother allows. Kalah the father to defend his stand untuk delay in belikan hp.

    Anyway…”jeles akak!!!”…haha….bukan ke patut panggil panggilan lain.. 🙂

  10. cyza says:

    Oooo gitu kisahnya…sekarang pakai hp mana?

  11. farahaznil says:

    dia ada “16 mega pixel” punya camera phone…kah kah kah

  12. cyza says:

    Wawawahhh..Titan, Farah ni aku perhatikan memang syiok dan suka usik2 ko la

  13. farahaznil says:

    mmg “syiok” ??? hahahaha…xde2…tapi suka2 usik mmg ada..ekekekekekeke

  14. titan says:

    dia dari dulu dah angau dengan aku..nak wat camana kan. orang dah kacakk..haha..

  15. cyza says:

    Betul tu…orang kacak biasalah ada orang suka dan pendam rasa…hehe, ye tak Farah…

  16. titan says:

    haha..aku ajak jumpa. dia tak nak. malu konon. haha..

  17. cyza says:

    Aku rasa kalau aku ajak jumpa baru dia nak kot…ye tak Farah?

  18. farahaznil says:

    ok bye…sape usik sape skrng..har har har…

    *sebenarnya titan yg kedekut nak belanja aku..haha..benjo sebiji pun kedejut..heheh*

  19. farahaznil says:

    ok bye…sape usik sape skrng..har har har…
    *sebenarnya titan yg kedekut nak belanja aku..haha..benjo sebiji pun kedejut..heheh*

  20. Awesome phone from the house of Samsung.I have Galaxy note and it make me crazy fully.
    Features are high class.Good combination of design and extreme engineering.

  21. cyza says:

    I’m afraid I must agree with you on that. Samsung Galaxy Note is proof of extreme engineering success.

  22. noriz says:

    sbb ikhwan tahu, parents dia loaded kan…so no hal lah dia nak paw hp tu…hehe

    btw, since akak ni 3 years younger dari daddy ikhwan, so still leh consider ‘akak’ kan…hahaha, leh gitu!

  23. cyza says:

    Wah…like that aaaa….
    asalkan you bahagia… 🙂

  24. noriz says:

    hehe..

    layan kan je lah ‘tak sedo diri’ i ni kan…

    btw, u beli kat mana?
    Umall ke atau kedai2 hp seberang jusco tu?
    siap dpt screen protector dan casing sekali ke?

  25. cyza says:

    Beli dkt kedai opposite jusco tu… DAh biasa beli kat situ. No screen protector. Casing dpt sekalin pakej.

    Ye layan je…hehe

  26. noriz says:

    is it ok takde screen protector?

    sbb i takut sgt akan senang tercalar…

    u punya Ace tambah screen protector tak?

  27. cyza says:

    Biarlah handphone ikhwan camtu…

    My Samsung Galaxy Ace ada screen protector.

    Samsung Galaxy note screen protector belum pasang.

  28. Jomtonton says:

    Fuh.. dah pakai touch screen.. hahaha
    Samsung memang the best..
    Mentang2 bapak dia kacak, dia dah paw handset baik punya 🙂
    Teringat pulak zaman 3310 dulu..

  29. Jomtonton says:

    Nasib baik dah beli.. hehehe,
    Kalau jadikan hadiah exam dia pun molek tu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.