My Blood Test and Urine Test Results

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Today, I took the opportunity to undertake my blood and urine test since my wife is signing up and checking for her pregnancy status. We arrived as early as 7.35 am at the Health Center in my University, registered and waited patiently. Few minutes after that, my number was called and I met the doctor. I told him that I want to test my blood and urine. On top of that I also want to undergo the ECG test (electrocardiography test) which is in short to assess the health of our heart.

Following is my medical check up result. Thank God my cholesterol level has now return back into the acceptable range. Previously, my bad and good cholesterol level was beyond the supposed range. If this result is true, I just need to maintain and possibly improved what I’m currently doing. Only my total cholesterol is slightly out of range. So, that means I need to work harder to improved my total cholesterol state.

However, one worrying data is my glucose level. It is surprisingly alarming as it showed 8.2 mmol/l. The doctor said I need to come again and conduct the test. However, I did not wait. I went to a pharmacy with my wife and conducted another specific test for glucose which cost me RM5. The test showed that my glucose level is only 4.9 mmol/l and not as bad as 8.2 mmol/liter as obtained previously. Fuh….what a relief for me.

bloodtest

The following is my ECG result. I don’t know how to read this…so I leave it to the doctor. The doctor said everything is OK. I hope I’m ok…

ecgresult What about you? Are you regularly checking your blood and urine? Do you test your heart condition. There are so many sudden heart failure for people under the age of 35. That’s why we need to regularly check if we are ok or not.

OK now… Adios…

Share and Enjoy

You may also like...

38 Responses

  1. Rizal says:

    bro, yg glucose test biasa tu memang akan tunjuk normal, saya dah lupa nama satu test yg memang untuk kesan glucose dalam darah ni, sampel darah kita ada blood sugar level untk 3 bulan ke belakang, yang tu memang tak tipu punya, kalau over 6, konpom memang ada kencing manis…

    ayah saya pengidap kencing manis, kalau saja2 test mmg level dia rendah (4 – 5 saja), tapi kalau dia baru lepas makan, dia akan spike 9-10 camtu… so kalau dapat bacaan yg memang over 6 even lepas makan….jaga2 tu…mungkin dah kena sweet pee….hehe

  2. syu90 says:

    yup, stuju dgn bro..kte kena slalu wat check-up..kna tau health status trkini..
    dah lama x interpret ECG..nmpaknya kena study ECG smula..igt2 lupa dah nie..hehe..

  3. syu90 says:

    ooh, yg tu test HbA1c level kita..mmg utk check glucose control for d past 3 mths bg yg dah ada DM nie..

  4. cyza says:

    Eh Syu tau nak interpret ECG? Tolong intepretkan boleh tak saya punya tu…

  5. cyza says:

    Rizal, thanks for the info. MAcam2 cara kaedah nak baca dan analyze glucose rupaynya.

  6. Jomtonton says:

    Nak jugak.. wah terernya Syu.. doctor ke ni 🙂

  7. Jomtonton says:

    Takut juga, benda dalam badan ni bukan kita boleh nampak,
    pemeriksaan secara berkala patut kita buat dan ambik kisah.

  8. farahaznil says:

    muda-muda kena kencing manis susah lah oiiii..haha..berdaoi nak kena jaga mkn…tp gula naik mungkin sbb baru lepas mkn kot….

  9. farahaznil says:

    haha….bagus2..dlm diam ubi berisis

  10. Jomtonton says:

    hehehe ubi berisis tu apa farah?

  11. Jomtonton says:

    Tak jaga makan tu satu faktornya..

  12. farahaznil says:

    huhu…nak nbuat mcm mana..kdng2..masa muda ni lah nak rasa segalanya..haha

  13. titan says:

    cerita pasal darah ni..dah lama gak aku tak derma darah ni..

  14. Jomtonton says:

    Hahah tu betul, pantang tgk je.. nafsu makan terus membuak

  15. Jomtonton says:

    Samalah.. derma darah ni bagus jugak tuk kesihatan

  16. syu90 says:

    tau2 camtu je..time nak exam study btol2..lpas tu,ingt2 lupa lak..huhu..

  17. syu90 says:

    erm, slalu interpret yg abnormal je..yg btol obvious la abnormal nye..x berani nak interpret bro nye..tkot trslh ke nnti..haru lak..lgpon gmbr x bape jelas..kena kira kotak2 dia tu..hehe..

  18. syu90 says:

    eh, xde lah..blom lg..hehe..

  19. syu90 says:

    berisi tu sbnrnya..msti farah slh taip..smgt dok komen..hehe..

  20. croniclez says:

    betul2 lama2 x periksa,asyik biar je silap2 byk penyakit yang ade dalam badan kite nie..

  21. croniclez says:

    lagipun menderma satu pahala sebenarnye

  22. croniclez says:

    Marilah kita sama2 menderma untuk mereka yang memerlukan..DD

  23. Only my total cholesterol is slightly out of range. So, that means I need to work harder to improved my total cholesterol state…..

  24. croniclez says:

    bakal la…INSYAALLAH kalo ada rezeki

  25. croniclez says:

    hal tu yang x bleh tahan 2

  26. Jomtonton says:

    Kira kotak.. hohoho..
    Kena zoom in betul2 baru leh dapat maklumat
    tepat kan?

  27. Jomtonton says:

    Saja je nyakat farah, aku pun kadang typo berlambak jugak 😛

  28. Jomtonton says:

    Kadang2 itulah, dah sakit baru ingat hostpital, ramai macam tu.. Prevention is better than cure

  29. Jomtonton says:

    Setuju.. tak rugi pun kalau menderma..
    Badan rasa lebih segar dan sihat.

  30. croniclez says:

    saya pown baru tahu hal 2 ari nie

  31. croniclez says:

    thanks for that info bro

  32. croniclez says:

    ok la 2,sekurang-kurangnyer ade ilmu…daripada saya ni yang zero….huuh

  33. croniclez says:

    standard la 2,muda2 memang x rase apa tp bila usia meningkat tanggung la akibatnyer

  34. croniclez says:

    rasenyer time perut kenyang pown rase nak makan lagi

  35. croniclez says:

    so u must eat quaker oat..u want some i have..

  36. croniclez says:

    I think i also want to reduce my cholestrol…hehehe..

  37. cholesterol treatments I indulge in, bring about I discovered what precisely I’m seeking. You’ve got wrapped up my four evening extended quest! God Bless you gentleman. Have a very fantastic working day. Ok bye

  1. March 30, 2012

    […] Cyza Sector Tags: Earth, face, Facelift, Look, Patient's, Perfect, Products, Revitalizing […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.