Ph.D oh Ph.D…

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

I can say that 80% of my time during this weekend is mainly focus on my Ph.D. Who says I’m not focus in working on my Ph.D?! I’m like a crazy zombie (sometimes wearing a t-shirt, sometimes not wearing anything) in front of his white Toshiba laptop, sometimes sitting outside the house (at the drive way) and sometimes sitting on the floor (in the hall).  To be exact, I’m working extremely hard, I mean really hard to get my technical paper ready to be published in a chemical engineering related journal that has impact factor more than 3. I need to make my draft journal paper as intellectual and of highest quality. I hope and pray this draft paper of mine will be accepted by the journal.

Some of you perhaps cannot imagine how or what a Ph.D student faced… Most of the time they are battling his or her own self. OK, let me share with you some cartoons taken from phdcomics.com. I love the cartoons and it really resemble the life, problem and dilemma that a Ph.D student encounters. Enjoy… or hmmm… rather… understand how i feel… 🙂

phdcomic

phd031412s

phdsleep

phd013012s

phdgrads

phdmethodology

Share and Enjoy

You may also like...

28 Responses

  1. Jomtonton says:

    Aicheh, siap mintak idea lagi masa tido
    Ada jugak metodologi copy paste dari student lama.. hahaha

  2. Jomtonton says:

    insyaAllah boleh berjaya.. dah macam takda life pulak kan 🙂

  3. farahaznil says:

    haha..sama plak mcm kes aku kadang2..ketandusan idea..huhu…tp in terms of designs lah

  4. farahaznil says:

    bedasarkan pengalaman…….walau due date hampir bagaimanapun…kerja kita akan tetap settle..lps tu barulah terasa lega…

  5. cyza says:

    I’m always like that you know.

  6. cyza says:

    Tau tak…PhD ni adalah proses pembelajaran untuk mencipta ilmu baru di dunia…

  7. Jomtonton says:

    Hehehe, good luck bro 🙂
    Susah jugak bila idea tak nak datang kan

  8. Jomtonton says:

    Betul tu.. saja je nak nyakat Bro Cyza 🙂

  9. Jomtonton says:

    Kalau banyak idea leh kasi design kat aku sama Farah.. err, bottleneck dalam batch kereta

  10. titan says:

    aku master pun malas nak ambil. inikan pula phd nih. haha..

  11. Jomtonton says:

    Hahaha, bro dah kacak dengan income lain..

  12. Jomtonton says:

    Lagipun tak semua orang ada dedikasi untuk belajar sampai Phd, biasanya academician

  13. farahaznil says:

    tahu…haha…mesti pecah kepala punya

  14. farahaznil says:

    suruh dia resources kat kita..hi hi hi..bulan2 bayau rm 1 ke atas terhadap 1 topik..ngiah3x

  15. farahaznil says:

    brtul.tu…..lepas ni boleh lah jd lecturer..hihi

  16. Jomtonton says:

    RM1 je.. hehehehe

  17. Jomtonton says:

    Dah ada Phd.. better ngajar lah kot.. lagi best.. tapi ada jugak yang suka stay.. jadi otai 🙂

  18. Jomtonton says:

    Orang macam bro Cyza ni lah bakal menentu masa depan negara. Resign jd YB lak pasni 🙂

  19. Jomtonton says:

    Bila tengok kartun ni, memang dapat faham macam mana situasi bro sekarang

  20. farahaznil says:

    pas YB dato’..ok boleh lah naikkan hadiah pasni..hehe

  21. farahaznil says:

    rm1k..typo..haha..rm1..gua tak nak…seksa je..hi hi

  22. farahaznil says:

    skrng keja…esok dah nak pencen jd lecturer..pergh..mantop

  23. Jomtonton says:

    pas Dato’, Tan Sri pulak..
    Konpem hadiah bertambah pasni 🙂

  24. Jomtonton says:

    Hahaha, typo tak kira..
    Deal yang first item jugak, hahaha

  25. Jomtonton says:

    Hahaha.. sokong2.. experience tu yang mahal,
    sebab selalu diajar teori je..

  26. Jomtonton says:

    Hadiahnya printer + sign bro Cyza hahaha

  27. Jomtonton says:

    Ko tak nak jadi Lecturer ke Farah?

  28. Donna Jane says:

    I know ho hard it is. I don’t know if after I graduate I’ll pursue on masteral degree and then Phd 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.